26 Haziran 2015 Cuma

ÇİÇEKLERİM - 2




Bir hafta daha bitmek üzere, bitse de gitsek modundayım bugün. Şu sıralar çalışmak hiç içimden gelmiyor niyeyse. Her şey ters gidecek ya, çalışmama isteğimle doğru orantılı olarak iş yoğunluğu var. :) 




Geçen gün çiçeklerimi sularken orkidelerin ne kadar  da büyüdüğünü fark ettim. 


İlgilileri bilir oldukça nazlı bir çiçektir orkide. Sevgi ister, şefkat ister, güneş ister, su ister, kendisiyle bol bol ilgilenilmesini ister. 


2 tane orkidemiz var evde. Geçtiğimiz sene almıştık. Kış ortalarına doğru orkideler teker teker çiçeklerini dökmeye başlamıştı. Nasıl da üzülmüştüm çiçeklerini döküyor diye çünkü çiçeklerini döktükten sonra tekrar çiçek açmasını sağlamak oldukça zor oluyor diye okumuştum bir yerlerde ama annemle birlikte pes etmedik, bu uğurda çok çalıştık. :)




Orkideler tüm çiçeklerini döktükten sonra budama yaptık. Yanılmıyorsam kasım ya da aralık aylarında yapmıştık bu işlemi. Biliyorsunuz orkidenin sapında boğumlar var. Biz 3. boğumun biraz üzerinden dezenfekte edilmiş bir makas ile budama işlemini tamamladık. Eski, hastalıklı köklerden de kurtulduk ve rutin sulama işlemimize kış boyu devam ettik. Arada sırada çiçekler için almış olduğumuz vitaminden suya katarak o şekilde suladık. Bizim saksılarımıza göre 1 su bardağı kadar su yeterli oluyor.

Gel zaman git zaman baharda bir de ne görelim yeni yeni yapraklar açmaya başlamış orkide. Acaba tomurcuk da verir mi demeye kalmadan 2-3 tane tomurcuk vermeye başladı, önce renkli olan orkide tomurcuklandı. Birkaç hafta sonra da beyaz orkide 1 tane tomurcuk verdi. Fotoğraftaki halleri yeni halleri, renkli olan iyice çiçeklendi. İlk aldığımızda bile bu kadar fazla çiçeği yoktu. :)

Beyaz olan daha cılız gibi. Sadece 4-5 tane çiçeği var ama olsun, pes etmiyoruz. :)



Yaklaşık olarak 3 yıldır bizimle birlikte bu menekşecik ama ne çiçek açıyor ne de solup gidiyordu. Kuruyan yapraklarını budayıp, suyunu güneşini eksik etmedik 3 yıl boyunca ama inat etti hiç çiçek açmadı. Hatta bu yaz başı niyeti bozup atmayı düşünmüştüm ama kıyamadım. Bir kurusa da kurtulsak diye düşünüyordum ama utandırdı beni. :)

Geçen gün eve gittim bir de ne göreyim, iki tane mor çiçek açmış bizimki. 3 yıldır pes etmemenin karşılığını verdi sağ olsun. :) Yapraklarının altında da açmayı bekleyen 3-4 tane çiçeği var. Bir haftaya kalmaz hepsi çiçeklenir diye düşünüyorum. 

Çiçekler güzeldir, hayata renk katıyorlar...

Mutlu hafta sonları diliyorum hepinize...

4 yorum:

  1. Merhaba, Bizde de bir orkide vardı geçen yıldan kalma. Öylesine mutfağa atmıştık. Geçenlerde bir baktım ki çiçek açmış. Tekrar ilgileniyim deyip nette bir araştırma yaptım ki orkideler şeffaf saksı isterlermiş. Bizimkini bir saksısından çıkaryım dedim, meğer içinde şeffaf başka bir saksı varmış. Kökleri güneş alması gerekiyormuş. Şimdi yaklaşık 10 gündür baya tomurcuklandı.))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, evet şeffaf saksıda kalması gerekiyor. Bizim orkidelerin de kökleri baya büyüdü, saksı değiştirmek gerekiyor ama o işlemi yapabileceğimi pek sanmıyorum. Sürekli erteliyorum bu yüzden :)

      Sil
  2. ne keyifli fotolar ve yazı ya. mutlu oldum vallası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla mı? ne güzel şey yaa birilerini mutlu ediyor olabilmek, mutlu olabilmek. mutluluğunuz daim olsun efendim. :)

      Sil