20 Kasım 2014 Perşembe

OKUDUKLARIM - 19 (AŞK VE GURUR)




Merhaba :) Dün 6-7 aydır Emniyet Müdürlüğüne başvurup alınmayı bekleyen ehliyetimi çıkarttım. Evet, sonunda ehliyetimi çıkarttım :) Şimdi sıra araba almakta sanırım ve bu da pek yakın zamanda olamayacak gibi duruyor ama olsun. :)


Ehliyetimi aldıktan sonra eve dönüş yolunda bir yere oturup bir kahve içip biraz da kitap okuyabilirim diye düşündüm ve güzel bir türk kahvesi eşliğinde kitabımı bitirdim. Taze taze de sizlere yorumunu yapayım istedim.



Kitabın Orijinal Adı         : Pride and Prejudice
Türkçeye Aşk ve Gurur olarak çevrildi.

Kitabın Yazarı                  : Jane Austen

Yayın Evi                           : Bilge Kültür Sanat (Benim elimdeki kitap 2005 yılındaki basımı)

Arka Safa Yazısı     

Jane Austen yaşadığı dönemin toplumsal değer yargılarını, insan ilişkilerini kendine özgü mizahi bir üslupla anlatır. Evliliğin her iki taraf için de karlı olması gereken bir anlaşma olarak görüldüğü bir dönemdir bu. Acaba kahramlarımız Elizabeth Bennet ve Fitzwilliam Darcy beraberliklerinin önündeki engelleri aşabilecek midir? Ve aşk, gurur ve önyargı yüzünden bir araya gelmeleri imkansız gibi görünün bu iki insanı birleştirebilecek midir?



Gelelim benim yorumlarıma :) Okunması kolay, düz yazı şeklinde kitap. Kafanızı karıştıracak, sizi fazlaca yoracak şeyler bulunmuyor. Kitap başroldeki kahramanımız ve babası üzerinden toplumdaki birçok geleneği tatlı bir dille eleştiriyor. Özellikle kahramanımızın babasının diyaloglarına ben bayıldım. :) Son derece tatlı bir mizah anlayışı ile toplum kuralları, alışkanlıklar, toplumun evliliğe bakış açısını eleştiriyor. 

Tabii bu eleştirileri yaparken de son derece güzel bir aşk filizleniyor. Alt sınıfa mensup Elizabeth Bennet ile soylu bir aileden gelen oldukça kibirli Bay Darcy arasında çekişmeli bir aşk yaşanıyor. Bir tarafta toplum baskısı bir tarafta gururları ve kibirleri öte yanda da aşk... Sizce hangisini seçecekler?

Kitap güzeldi, ben sevdim. Böyle eski dönem hikayelerini her zaman sevmişimdir zaten. Sadece kitabın sonunun daha güzel olmasını beklerdim. Çok basit bitti ve kitabın sonunda biraz hayal kırıklığı yaşadım. Daha gösterişli bir sonu kaldırabilirdi sanırım bu hikaye.

Okumayı düşünürseniz tereddütsüz okuyun derim, ben pişman olmadım.. 

Sevgiyle kalın..

5 yorum:

  1. Kitaptan çok kahvenin sunumuna bayıldım ben :)

    YanıtlaSil
  2. Canım, tebrik ederim :) Ehliyetini, güzel günlerde, güle güle kullan. En kısa zamanda arabanı da alırsın inşallah.

    YanıtlaSil
  3. hayırlı olsun ehliyetiniz, kazasız belasız kullanmak nasibolur inş. Aşk ve gururun bir çok baskısını görmüştüm fakat bunu ilk görüyorum , hafif te kısaltılmış sanki ya da bana öyle geldi ...

    YanıtlaSil