16 Ekim 2014 Perşembe

OKUDUKLARIM - 12 (BİR PSİKİYATRİSTİN GİZLİ DEFTERİ)

Benim 'çıtır kitap' diye tabir ettiğim kitaplardan birinden bahsedeceğim bugün. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri. Çıtır dediysem hemen kötü bir yorum yaptım sanmayın. :) Bazı kitaplar insanı düşünmeye sevk eder, düşündükçe de yorulur insan. Bu tür kitapların arasına sıkıştırdığım daha hafif kitaplara çıtır diyorum ben. :)





Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı. Büyük bir merakla okumaya başladım. Kitap hakkımdaki yorumlarıma geçmeden önce biraz kitabın ne olduğundan bahsedeyim.

Gary Small ve eşi Gigi Vorgan'ın birlikte düzenledikleri bir kitap. Duygu Akın çevirmiş kitabı.

Kitabın arka yüzü şu şekilde;


Gerçek hikâyeler kurgudan çok daha tuhaftır, Dr. Gary Small da bunu gayet iyi biliyor. Psikiyatriyle ve insan beyni üstüne çığır açıcı araştırmalarla geçen otuz yıl içinde Dr. Small pek çok şey görmüş. Şimdi ofisinin kapılarını açmaya ve kariyerinin en gizemli, ilginç ve tuhaf hastalarını anlatmaya hazır.

Bu kitap bir psikiyatristin zihnine ve onun giderek gelişim gösteren mesleki yaşamına yapılan aydınlatıcı bir yolculuk. Aynı zamanda bu branşın ve daha önce görülmemiş, tanısı koyulmamış çeşitli akıl hastalıklarının perde arkasına da bir bakış… Kitabı okurken kendinizi, bizi insan yapan şaşırtıcı tuhaflıklar üstüne düşünürken bulacaksınız.

Sıkça komik, kimi zaman trajik ve daima etkileyici Dr. Small, sizleri kariyeri içinde Boston'un kalabalık acil servis koridorlarından başlayıp ülke elitlerinin multimilyon dolarlık kayak localarına dek uzayan bir geziye çıkarıyor. Bu gezi sırasında birbirinden tuhaf gerçek karakterleri anlatırken, bir yandan da esrarengiz histerik körlükle, penisinin küçüldüğüne inanan bir adamla, gizli sürdürülen çifte hayatlarla ve ürkütücü derecede psikotik romantik arzularla baş ediyor. Akıl hocası kendi hastası olduğunda Dr. Small'un kariyeri ve kişisel hayatı tam bir döngüyü tamamlıyor ve Small'un kimsenin zihinsel araştırmanın ötesinde olmadığını anlamasını sağlıyor; kendisinin bile...



Kitabı çok merak ediyordum ben ancak fazla bir beklentim yoktu. Az çok böyle bir kitap olacağını tahmin ediyordum. Çok edebi bir kitap bekliyorsanız beklentileriniz boşa çıkar. Adından da anlaşılacağı üzere bir psikiyatristin meslek yaşantısında karşılaştığı ilginç vakalardan oluşuyor kitap. Dinlenme döneminde okuduğum bir kitaptı. Kolay okunan, akıcı bir dili var kitabın. Sıkıcı bir kitap değil ancak muhteşem de değil.

Neden almışım, vaktime yazık olmuş demiyorum. Güzel, hoş hikayeleştirilmiş hayatlar vardı. Fena değil yani. Beğendim. :))

Tek olumsuz eleştirim bazı yerlerde yazarın ya da psikiyatristin kendimi biraz fazla övdüğü hissine kapıldım, o bir miktar rahatsız etti beni. Onun dışında okunabilecek bir kitap.

Küçük bir not;

Diğer kitap yorumları için burayı tıklayabilirsiniz. :)

4 yorum:

  1. psikiyatristin gizli defteri ilginçmiş. Listeme aldım. Seni izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  2. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri okumak istediğim bir kitap ... Hala okuyamadım tabi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de uzun süre aklımda kalmıştı, sonunda okuyabildim. :)

      Sil